Historikk for arketypeforvaltningen
Historikk og tidligere beslutninger
I oktober 2013 besluttet spesialisthelsetjenesten ved Nasjonal IKTs styringsgruppe å opprette forvaltningsorganisasjonen Nasjonalt redaksjonsutvalg for arketyper (NRUA). Hensikten var å koordinere arbeidet med kliniske informasjonsmodeller i form av openEHR-arketyper, samt forvalte dem. Arbeidet har sin bakgrunn i Nasjonal IKTs Tiltak 27 (2009), Tiltak 41 (2012), og forvaltningsmodellen for arketyper utarbeidet av Helse Bergen (2013). Målsetningen var å etablere en standard for utformingen av klinisk informasjon, for å understøtte utvikling av kliniske systemer, kvalitetsregistre og andre helseregisterløsninger. Hovedmålene er at strukturert informasjon i kliniske systemer og helseregistre skal være av høy kvalitet og ha identisk form, noe som legger et grunnlag for semantisk interoperabilitet.
Om arketyper
Leverandøruavhengige kliniske informasjonsmodeller kan fungere som bindeledd både mellom løsninger som er i drift på samme tid, og løsninger som avløser hverandre. Informasjonsmodellene vil i stor grad bestå over lengre tid enn noen enkeltløsning.
Arketyper er standardiserte kliniske informasjonsmodeller som brukes for å strukturere klinisk informasjon, slik at den lettere kan utnyttes og gjenbrukes i utredning, pleie og behandling av pasienter. Arketypene i seg selv er uavhengige av IKT-systemer og den teknologien som den enkelte EPJ-løsning baserer seg på. Arketyper fungerer som byggesteiner i strukturert dokumentasjon, og det er viktig at disse er like både i pasientdokumentasjonen og i kvalitetsregistrene. Arketyper kan benyttes på tre måter:
I løsninger som støtter openEHR-spesifikasjonen (blant annet i DIPS Arena, der all struktur i klinisk dokumentasjon er arketyper)
Som referanse for hvordan man skal utforme de interne datamodellene i andre løsninger (for eksempel kvalitetsregistre, og kurveløsningene i regionene)
Arketypene kan også fungere som et felles grunnlag for hvordan uttrykke klinisk informasjon i forskjellige utvekslingsformater, for eksempel FHIR fra HL7
NRUA har et overordnet ansvar for openEHR-arketyper i Norge, og at disse og relaterte ressurser forankres klinisk på et nasjonalt nivå. NRUA benytter et nettbasert verktøy (CKM) for å gjennomføre høring og publisering av arketyper (http://arketyper.no) med deltakere fra hele landet. I tillegg er det opprettet en informasjonsportal (https://kilden.sykehusene.no/display/KLIM/) som dokumenterer prosessen med å utvikle nasjonale arketyper og forklarer metodikken nærmere.
Hva er gevinstene ved å utarbeide og ta i bruk klinisk forankrede arketyper?
Redusert dobbeltregistrering ved at informasjon kan gjenbrukes i løsningen og/eller overføres til andre løsninger. Dette vil effektivisere dokumentasjonsprosesser, spare brukere for pålogginger til andre systemer, samt bidra til bedre kvalitet og kvantitet på rapportering til for eksempel kvalitetdatabaser.
Sammenlignbare data mellom forskjellige kliniske systemer og registre
Arketypene kan brukes som referanse ved utvikling av informasjonsmodeller i andre system, register og standarder, noe som kan bidra til at sammenstilling av data fra ulike kilder forenkles
Økt forståelse for klinisk informatikk i virksomhetene, som vil gi økt mulighet til å stille krav til og kvalitetssikre leveranser
Forutsigbare informasjonsstrukturer som grunnlag for beslutningsstøtte