Mandat for NIKT arketypeforvaltning

EIERSKAP OG ORGANISERING

Initiativtaker til Nasjonal IKTs arketypeforvaltning var Nasjonal IKT Systemeierforum.

BAKGRUNN

Behovet for felles styrte informasjonsmodeller for er beskrevet utredningsrapporter gjennom Nasjonal IKT gjennom mange år, og utvalgte anbefalinger siteres her:

2007: «Faste dataelementer og arkitektur i et informasjonselement bør, der det er hensiktsmessig, kunne standardiseres og programmeres som uavhengige «minimoduler» og slik kunne inngå i et repositorium av informasjonselementer som vil kunne importeres og gjenbrukes i mange dokumenter» (Nasjonal IKT Tiltak 10, Prosess-støttende EPJ, 2007)

 2008: «Arkitekturen inneholder en nasjonal overordnet logisk informasjonsmodell som dekker spesialisthelsetjenesten. Nasjonale logiske domenemodeller av mer detaljert art er ikke utarbeidet. Det anbefales gjort». (Nasjonal IKT Tiltak 12 «Tjenesteorientert arkitektur», 2008)

2009: «Arbeidsgruppens anbefaling:

Det utvikles en katalog av datastrukturer med tilhørende terminologi til bruk i elektroniske kurvesystemer. Katalogen foreslås basert på openEHRs Archetypes/templates-metodikk. Knytning til terminologi anbefales gjort gjennom bl.a. SNOMED CT. (…) Katalogen må være publisert og tilgjengelig på web.» (Nasjonal IKT Tiltak 27 «Nasjonal definisjonskatalog for kliniske variabler i elektronisk pasientjournal og tilknyttede fagsystemer», 2009)

2012: «Nasjonal IKTs styringsgruppe bør vurdere om Nasjonal IKTs klinisk IKT-forum kan ivareta roller som igangsetter av aktiviteter for utvikling av arketyper for bruk i spesialisthelsetjenesten. Avd. standardisering i Helsedirektoratet bør kunne inneha et koordinerings-/oppfølgingsansvar, på lik linje med annen standardiseringsaktivitet.» (Nasjonal IKT Tiltak 41 «Terminologibinding av arketyper med eksisterende terminologier og SNOMED CT», 2012)

2013: Etableringen av nasjonal arketypeforvaltning ble besluttet i Nasjonal IKT Styringsgruppe den 16.10.2013. Oppfølging ble lagt under EPJ Systemeierforums mandat etter Nasjonal forvaltningsmodell for arketyper.

Fra Nasjonal forvaltningsmodell for arketyper, side 6 (vedlegg 1):

Overordnet ansvar for arketyper og relaterte ressurser må forankres på et nasjonalt nivå og det må opprettes et redaksjonsutvalg for å gjennomgå og godkjenne arketyper fra et klinisk perspektiv samt et designutvalg for å ivareta det tekniske aspekt.

Organiseringen av en norsk forvaltningsmodell for arketyper bør forankres på et nasjonalt plan og følge den organisatoriske strukturen som finnes i Helse-Norge. Det anbefales derfor å oppnevne følgende nasjonale utvalg:

  • Nasjonalt redaksjonsutvalg for arketyper

  • Nasjonalt designutvalg for arketyper

Disse utvalgene må arbeide tett sammen og bør organiseres med felles sekretariat.

I praksis har redaksjonsutvalget og designutvalget blitt organisert som ett felles utvalg.

MÅL

Hovedmål

Forvalte et nasjonalt arketypebibliotek og sikre at arketyper som tas i bruk i Norge er designet med så høy kvalitet som mulig

Delmål1

Alle arketyper som tas i bruk* i Norge har gjennomgått en nasjonal vurdering og godkjenning iht. forvaltningsmodellen.





Delmål 2

Arketyper som skal kunne gjenbrukes i Norge har gjennomgått en grundig fagfellevurdering



Delmål 3

Arketyper som tas i bruk i Norge vedlikeholdes og oppdateres systematisk



* Med «tas i bruk» menes bruk av arketypen som informasjonsstandard for lagring eller overføring av data om reelle pasienter/forsøkspersoner i eller mellom behandlingsrettede eller ikke-behandlingsrettede helseregistre.

OPPGAVER

Beskrivelse av redaksjonsutvalgets hovedoppgave:

Vurdere og godkjenne arketyper før de tas i bruk. Godkjenning gjøres i redaksjonsutvalget basert på konsensus blant klinikere og teknikere i arketypehøringene. Det skal søkes konsensus i redaksjonsutvalget om at de rette fagpersoner har deltatt i høring.

Deloppgaver:

a.       Bistå lokale initiativ ved arketypeutvikling

b.      Observere at standarder og anbefalinger for design av arketyper følges

c.       Ta imot og tilgjengeliggjøre arketypeutkast

d.      Vurdere mottatte forslag eller utkast i forhold til tilgjengelige internasjonale arketyper

e.       Besørge høring av arketyper

f.        Vurdere kvalitet på høring

g.      Publisere godkjente arketyper

h.      Rapportere til SEF dersom det ikke oppnås enighet om enkeltarketyper

i.        Administrere innhold i nasjonal CKM

j.        Gjennomgå eksisterende arketyper med tanke på oppdatering/utfasing

k.      Ved behov benytte eksisterende nasjonale fagdisiplin/fagområdegrupper

l.        Koordinere kompetanseheving for deltakere i redaksjonsutvalg og høringer

m.    Årlig rapport til SEF

BUDSJETTRAMMER

Nasjonal IKT frikjøper leder og sekretariat til arketypeforvaltningen. Nasjonal IKT HFs styre vedtar budsjettet. Deltakerne i redaksjonsutvalget regnes som koordinatorer som utfører arbeid for eget RHF.

Møtekostnader for inntil fire fysiske redaksjonsutvalgsmøter i året dekkes av Nasjonal IKT, mens reisekostnader dekkes av det enkelte RHF/HF.

REPRESENTASJON OG RAPPORTERING

Arketypeforvaltningen henter sitt mandat fra Nasjonal IKT Systemeierforum (SEF), og deltakerne representerer hver for seg eget RHFs deltaker i SEF. RHFenes representanter i SEF skal kunne holde seg løpende orientert om aktiviteten. Hvert enkelt RHF samt Helsedirektoratet og/eller Direktoratet for e-helse utnevner sine egne deltakere til redaksjonsutvalget. Dersom en organisasjon har flere deltakere i redaksjonsutvalget skal det utnevnes en koordinator blant dem.

Arketypeforvaltningens leder rapporterer årlig status til SEF i mai. Leder leverer budsjettinnspill i henhold til intern budsjettprosess i Nasjonal IKT HF.  Systemeierforum behandler budsjettinnspill, og gir innstilling til styret i Nasjonal IKT HF.

GODKJENNING

Justeringer av mandatet godkjennes av RHF-representantene i Systemeierforum.

VEDLEGG

Nasjonal forvaltningsmodell for arketyper

Nasjonal forvaltningsmodell for arketyper.pdf